Restauracja U Wnuka

Będąc w Zakopanem i zwiedzając cmentarz na Pęksowym Brzysku warto udać się do restauracji U Wnuka. Znajduje się ona po tej samej stronie ulicy co cmentarz tylko nieco wyżej. Budynek, w którym ulokowano restaurację to jeden z najstarszych w całym Zakopanem. Został on wybudowany w latach 1850 – 1870. już na samym początku istnienia tego miejsca bywali w nim znamienici goście. Początkowo budynek należał do Józefa Krzeptowskiego, który był bratem słynnego Sabały. W roku 1870 budynek stał się własnością Samuela Riegelhaupta, który był najbardziej znanym Żydem w całym Zakopanem. To właśnie on zorganizował pierwszy sklep spożywczy w Zakopanem. Także on był założycielem pierwszej restauracji w tym mieście. To również za jego sprawą pojawiły się w Zakopanem pierwsze kasyno, biblioteka oraz czytelnia. Nazwa U Wnuka pojawiła się na początku dwudziestego wieku. To bowiem właśnie wtedy wnuczka Jana Krzeptowskiego wyszła za mąż za Jana Wnuka, który był cieszącym się wielką sławą restauratorem ze Lwowa. To właśnie on rozsławił ten lokal aż poza granice Podhala. W miejscu tym jadali tacy doskonali goście jak Tytus Chałubiński, Walery Eliasz, Helena Modrzejewska oraz Kazimierz Przerwa – Tetmajer. W miejscu tym można obecnie zjeść takie przysmaki jak szaszłyk z jagnięcia, pieczona golonka czy doskonale przyrządzony pstrąg.