Charakterystycznym świętem górali jest wielki Redyk. To święto swe początki ma już około sto lat temu. Ważne jest to przez tyle lat nic w tym obrzędzie się nie zmieniło. Funkcjonuje on dalej w ten sam sposób. Oficjalny wypas owiec odbywa się dwa razy do roku. Jest to na wiosnę oraz na jesień. Górale ze wszystkich stron zbierają się aby uczestniczyć w tym tatrzańskim obrządku. Jednak w tym wypadku nie tylko owce są poza swoim pobytem. Tak samo bacowie i juhasi. Owce noc spędzają w specjalnym miejscu gdzie są wypasane. Natomiast bacowie i juhasie, przez całą noc koczują w drewnianych szałasach. Te szałasy to małe domki gdzie w grupach są wyrabiane oscypki i inne przetwory z mleka. Właśnie latem najlepiej jest się wybrać do Zakopanego, ponieważ wtedy możemy wybrać się na wędrówkę w Tatry aby poobserwować ten obrządek. Jest on niezwykle pasjonujący, ponieważ można zaobserwować prawdziwe góralskie obyczaje i tradycje. Co jest bardzo pasjonujące i pozwala na niezwykłe wspomnienia. Właśnie w takim miejscu można też zakupić oscypek dopiero co zrobiony. Takie należą do najlepszych. Prawdziwy baca potrafi zrobić taki oscypek że wszystkiemu będzie odpowiadać. To właśnie górale z krwi i kości wytwarzają najlepsze sery. Jednak te sery z mleka owczego są najdroższe. Warto jest pojechać żeby skosztować takiego sera.
Leave a Reply