Redyk czyli wielkie wypasanie owiec

Redyk czyli wielkie wypasanie owiec

Charakterystycznym świętem górali jest wielki Redyk. To święto swe początki ma już około sto lat temu. Ważne jest to przez tyle lat nic w tym obrzędzie się nie zmieniło. Funkcjonuje on dalej w ten sam sposób. Oficjalny wypas owiec odbywa się dwa razy do roku. Jest to na wiosnę oraz na jesień. Górale ze wszystkich stron zbierają się aby uczestniczyć w tym tatrzańskim obrządku. Jednak w tym wypadku nie tylko owce są poza swoim pobytem. Tak samo bacowie i juhasi. Owce noc spędzają w specjalnym miejscu gdzie są wypasane. Natomiast bacowie i juhasie, przez całą noc koczują w drewnianych szałasach. Te szałasy to małe domki gdzie w grupach są wyrabiane oscypki i inne przetwory z mleka. Właśnie latem najlepiej jest się wybrać do Zakopanego, ponieważ wtedy możemy wybrać się na wędrówkę w Tatry aby poobserwować ten obrządek. Jest on niezwykle pasjonujący, ponieważ można zaobserwować prawdziwe góralskie obyczaje i tradycje. Co jest bardzo pasjonujące i pozwala na niezwykłe wspomnienia. Właśnie w takim miejscu można też zakupić oscypek dopiero co zrobiony. Takie należą do najlepszych. Prawdziwy baca potrafi zrobić taki oscypek że wszystkiemu będzie odpowiadać. To właśnie górale z krwi i kości wytwarzają najlepsze sery. Jednak te sery z mleka owczego są najdroższe. Warto jest pojechać żeby skosztować takiego sera.