Mówiąc o słynnych zakopiańskich obiektach z całą pewnością nie wolno nam zapomnieć o restauracji U Wnuka. Jej budynek mieści się po tej samej stronie ulicy Kościeliskiej co kościół Matki Boskiej Częstochowskiej. Od kościółka restaurację oddziela jedynie kilka kroków. Budynek, w którym mieści się restauracja został wybudowany w latach 1850 – 1870. Obecnie obiekt ten uważany jest za jeden z najstarszych w całym Zakopanem. Mówiąc o tym miejscu z całą pewnością trzeba podkreślić, że od samego początku jego istnienia bywali tutaj naprawdę znamienici goście. Jako pierwszy budynkiem tym gospodarzył Józef Krzeptowski, który był bratem słynnego zakopiańskiego gawędziarza, czyli Sabały. W 1870 roku obiekt przeszedł w ręce Samuela Riegelhaupta, który uznawany był za najbardziej znanego w całym Zakopanem Żyda. To właśnie on urządził tutaj jako pierwszy restaurację oraz sklep spożywczy, który wśród miejscowej ludności cieszył się dużą popularnością. To również on urządził w tym budynku kasyno. Nazwa U Wnuka pojawiła się jednak dopiero na początku wieku XIX. To właśnie wtedy Józefa Krzeptowska wyszła za mąż za Jana Wnuka. Był to znany lwowski restaurator. To właśnie jego zdolności kulinarne rozsławiły to miejsce nie tylko na Podhalu. Dzisiaj można tutaj skosztować prawdziwych rarytasów na czele z pstrągiem oraz kwaśnicą.
Leave a Reply