Wiele osób przyjeżdża do Zakopanego aby posmakować góralskiej kuchni. Najbardziej charakterystyczne w kuchni góralskiej są wszelkie produkty stworzone z mleka, oraz ziemniaki. To najbardziej charakterystyczne menu w góralskich chatach. Najbardziej popularne wyroby z mleka to oscypki. Oscypki od lat cieszą się największą popularnością. Nie od dziś wiadomo że najlepsze oscypki są w Zakopanem. Głównie dlatego że są one robione z naturalnego mleka. Oscypki takie często podawane są z żurawiną lub soczewicą. Mówi się że wtedy najlepiej smakują. Wszyscy turyści przybywający do Zakopanego muszą spróbować sławnych oscypków. Równie popularne produkty powstałe z mleka to żentyca i bundz. Więc będąc w Zakopanem trzeba spróbować. Równie ważne są wszystkie wyroby robione z ziemniaków. Wówczas na podhalu najpopularniejsze są placki z ziemniaków smażone na patelni. Jest to przysmak górali. Najczęściej podawane z masłem czosnkowym, bo tak najlepiej smakują. Oczywiście charakterystyczne jedzenie górali to kwaśnica i kluski. Jednak najbardziej popularna jest herbata na rozgrzanie. Herbata ze spirytusem jest powszechnie znana w góralskim menu. Każdy chce jej spróbować. Jak wiadomo w Zakopanem trzeba pić to co rozgrzeje. Najpopularniejszą karczmą w Zakopanem jest Gazdowa Kuźnia, jadają tam często największe gwiazdy.
Leave a Reply